Wyjątkowa porcja soczystego pieczonego mięsa w gęstym aromatycznym sosie, towarzyszy jej hojna dawka puszystego puree z ziemniaków, a także marchewka posypana drobniutkimi ziarenkami groszku. To nie żart – zdjęcie tego wykwintnego posiłku, podawanego w szpitalu w Dortmundzie, obiegło internet.
Temat kontrowersji wokół hospitalnej kuchni nie jest obcy w Polsce. Wiedzą o tym wszyscy, którzy przyszli w bliski kontakt z placówkami medycznymi podlegającymi Narodowemu Funduszowi Zdrowia.
Pacjenci przyzwyczaili się do skromnych posiłków podawanych w rodzimych szpitalach, więc nie mogli uwierzyć własnym oczom, kiedy zobaczyli zdjęcia jednego z internautów, przedstawiające pyszny obiad podawany pacjentowi rekonwalescencyjnemu w Niemczech.
Na zdjęciu prezentuje się nie tylko wyjątkowe danie główne z lekkostrawnym kompotem, lecz również małe ciasteczko deserowe. Twórca fotografii twierdzi, że takie kulinarne doznania czekają na pacjentów w szpitalu w Dortmundzie.
Reakcje w sieci mówią same za siebie. „Chociaż nie przepadam za zalewającymi wszystko sosami, to z chęcią bym to zjadła” – komentuje jedna z internautek, a inny z przymrużeniem oka dodaje:
Od lat trwa dyskusja na temat jakości jedzenia w polskich szpitalach. Przez ponad rok pracowano nad stworzeniem nowego menu dla placówek medycznych, proponując wiele różnorodnych diet obfitujących w witaminy i minerały.
Ograniczenia finansowe niestety stają na drodze wprowadzania istotnych zmian przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Nie tylko pacjenci, ale również eksperci zauważają tę kwestię. W majowym wywiadzie dla Radia Zet, Elwira Gliwska, specjalistka ds. dietetyki, wyraziła swoje ubolewanie:
Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest pilnie potrzebna, ponieważ właściwa dieta przyspiesza proces zdrowienia, zwiększając szanse na powrót do zdrowia – zaznaczyła i podkreśliła, że brak inwestycji w ten obszar to krótkowzroczność.